مدائن صالح(ع) و سرزمین «العلا »
سرزمین «الحجر» از آغاز تاریخ (درخشان) اسلام تاکنون به عنوان «العلا » نام گرفته است. یاقوت حموی در معجم البلدان مینویسد: «العلا به ضم حرف عین و الف مقصور در پایان، نام مکانی در نزدیکی سرزمین وادی القری، میان راه حجاز تا شام، که رسول خدا(ص) هنگامی که به تبوک میرفت، در آنجا فرود آمد». این سرزمین را هماکنون نیز به نام «العلا» میخوانند. در سرزمین «العلا» ناحیهای کهن و باستانی واقع بود که اکنون به سبب ارتباطش با صالح پیامبر(ع)، آنجا را «مدائن صالح» مینامند .
آثار باستانی قوم ثمود در گذر ایام از میان نرفته است و برخی از خانههایی که در دل صخرهها و کوهها تراشیده بودند، پیوسته ماندگار بوده است و استادی و مهارت آنان در هنر شهرسازی از دقتهای ظریفی که در ساخت این خانهها به کار بردهاند، نمودار است .
کسانی که آثار باستانی قوم ثمود را در ناحیه «مدائن صالح» سرزمین «العلا» از نزدیک مشاهده کردهاند، میگویند این آثار در زیبایی و استحکام، بر آثار باستانی همانند آن در سرزمین نبطیها در جنوب اردن، برتری قابل توجهی دارد .
برخی مظاهر پیشرفت در میان قوم ثمود
قوم ثمود بنابر آیات قرآن علاوه بر تراشیدن خانهها در دل کوهها به عمران و آبادانی دشتها و زمینهای هموار نیز میپرداختند: «و بوّأ فیالارض تتخذون من سهولها قصوراً...» و بدین سبب به اطمینان و آرامش خاطر دست یافته بودند: «و کانوا ینحتون من الجبال بیوتاً آمنین7 (و از کوهها خانهها میتراشیدند در حالی که ایمن و آسوده خاطر بودند )».
آنان در کشاورزی، بهسازی اراضی، استخراج آب و استفاده از محصولات زراعی و باغی، به سطح بالایی از پیشرفت رسیده بودند. قرآن کریم از لسان پیامبرش صالح(ع) این امر را به آنان یادآور میشود؛ آنجا که میفرماید: «أتترکون فی ماههنا ءامنین. فی جنت
تصویر ماهواره ای پترا
تنگه ورودی و باریک شهر پترا
عکسهای مدائن صالح